dijous, 26 de maig del 2011

Víctor Català

Víctor Català és el pseudònim de Caterina Albert.
Va néixer el 1869 a l'Escala (Empordà). Pertanyia en una família de rics terratinents tot i que va anar poc a l' escola, tot i que gràcies a influències familiar va rebre una considerable formació. Poc després va començar a pintar,dibuixar i a escriure. Però la major formació artística la dugué a terme autodidàcticament.

Es va donar a conêixer als Jocs Florals d'Olot. Va causar una sorpresa quan el seu públic va descobrir que es tractava d' una dona.

Al morir el seu pare, es féu càrrec del negoci familiar però continuà amb la seva carrera artística. Va morir el 1966.

Joan Maragall

Va néixer a Barcelona l' any 1860 en una família burgesa dedicada a la indústria tèxtil. El seu pare volia que s' incorporés al negoci familiar, però ell volia fer una carrera universitària. Tant aviat com va entrar a dret va començar a sentir interès amb les ments il·lustrades.
Després de treure's la carrera va entrar com a periodista a L'Avenç, una gran revista modernista. Es va començar a guanyar el respecte amb els seus articles d' opinió. Va ser molt respectat com a intel·lectual i va morir l' any 1911 a la capital.

Bibliografia:
- Llibre de catalâ de quart d' ESO.

dijous, 12 de maig del 2011

Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845 – Barcelona, 18 de juliol de 1924) fou dramaturg i poeta en llengua catalana.

La seva extensa obra, notable per unir a una aparença romàntica els elements principals del realisme, el va fer un dels màxims exponents de la Renaixença o "ressorgiment" de les lletres catalanes a finals del segle XIX.


La seva producció literària es divideix en tres etapes:

* Primera etapa, de l'any 1879 fins 1890. Obres que destaquen en la primera etapa son "Mar i cel" i "El fill del rei".

* Segona etapa, de l'any 1890 fins a l'any 1900. Les obres més importants d'aquesta etapa són: "Maria Rosa", "Terra baixa" i "La filla del mar".

* Tercera etapa, de l'any 1901 fins a l'any 1911. Les obres que més destaquen de la tercera etapa son "Jesús que torna" i "Alta i blanca".